:: thaliaverkade.nl

Een Lada Niva in een land zonder garanties

Waar aan te denken bij het kopen van een vaderlandse auto


Lees als pdf

De winkelgarantie op onze nieuwe waterkoker (40 euro, gemaakt in China, gekocht in Moskou) bedroeg twee weken. Na zes weken brandde het verwarmingselement door. Wat te doen? Een nieuwe kopen – en dan? Zes weken later weer een?

Uiteindelijk kwam er een Chinese waterkoker over uit Nederland met een jaar garantie. Een mal idee, want hoe maak je daar gebruik van over zo’n afstand? Toen daagde het besef: dat maakt helemaal niets uit.

Garantie is meer dan een inruilmogelijkheid. Het dwingt fabrikanten tot het leveren van degelijke spullen. Het zorgt voor een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat een aankoop blijft werken voor de duur van de garantie. De bon kun je dus rustig kwijtraken.

Op deze ontdekking volgde een kleine ode aan Europa, met zijn Brusselse ambtenaren die zo behendig de consumentenbelangen beschermen en daarmee ook het milieu.

Wat er in Moskou gebeurt als je wél garantie hebt, werd duidelijk na de aanschaf van een paar rode regenlaarzen, ook uit China, van dertig euro. Garantietermijn: een week. Gelukkig begaf de linkerlaars het direct. Nu zou ik tenminste mijn geld terugkrijgen. Althans?

Op een speciaal formulier vulde ik adres- en paspoortgegevens in en beschreef het geconstateerde gebrek (‘voetbed ter hoogte van hiel losgescheurd tijdens eerste wandeling’). De meelevende verkoopster legde uit dat een inspecteur zou langskomen om te bepalen of de schuld bij de fabriek lag of bij de consument.

Toen ik een week later belde voor de uitslag, meldde ze opgewonden dat ik aan de garantievoorwaarden had voldaan. Ik kreeg mijn geld terug en kocht elders laarzen made in Pskov.

Nu is het idee gerezen een auto te kopen. Een ‘vaderlandse’, die ook door ijs en blubber kan. Bijna werd het een busje uit de Oeljanovsk Autofabriek UAZ. Dit legervoertuig heeft vierwielaandrijving en kost vier keer zo weinig als een ‘buitenlands’ equivalent.

Op de site van de Boechanka-fanclub gaat het vooral over reparaties, die voortdurend noodzakelijk zijn. Verder staan er aankooptips.

„Je rijdt naar Oeljanovsk, trekt 2-3 dagen uit, telefoonnummers van dealers staan in elke plaatselijke krant, bellen, prijzen vergelijken, komen kijken, nog eens kijken, en ALLES controleren”, legt iemand uit.

Vier op de vijf keer, zo blijkt uit de verslagen, ontbreekt de thermostaat. Sowieso zijn de moeren nog niet aangedraaid. Ook goed om te weten: na tweeduizend kilometer zijn de schokdempers op. Vanwege alle onzekerheden kun je beter een tweedehandsje kopen dat al door de kinderziektes heen is, concluderen sommigen.

Het gaf te denken over waterkokers. Op de Russische marktplaats kosten ze de helft van nieuw, en als ze het al een half jaar hebben gedaan, lijkt de kans groter dat ze het nog wel even blijven doen.

Onoverkomelijk nadeel van de Boechanka is de bordkartonnen carrosserie. Bij een frontale botsing, moeilijk te vermijden omdat het stuur nauwelijks om te gooien valt, is er grote kans op verlies van benen, die direct tegen de voorbumper aanzitten.

Dus wordt het nu toch een Lada Niva, ook een terreinwagen. Waarschijnlijk een nieuwe, omdat iedereen de kilometerteller terugdraait en je in dit geval tweedehands dus juist weer geen idee hebt wat je koopt.

Het is het merk waarin president Poetin een paar jaar geleden de blits maakte op een nieuwe Siberische snelweg. Daar reed hij in zijn gele Lada Kalina. Met daarachter op enige afstand een gele reserve-Lada Kalina. En daarna volgde nog een oplegger met een reserve-reserve-Kalina. Dat is nog eens garantie.